Ayam Tandoori

Ayam tandoori ni xla semerah ayam tandoori kedai mamak tapi rasenye tetap menjilat jari. Roti nan xde, makan ngan nasi je pun sedap hihihi


Prep time 20 minute(s) Cook time 20 minute(s) Total time 40 minute(s) Yield 1 serving(s)

Tips

bole goreng spt biasa ataupun guna pemanggang ajaib. Sy guna pemanggang ajaib dlm 20-25 min da masak, ayam pun lebih juicy x kering banding guna oven.

Ingredients

1 ekor ayam - potong 4 bhg, bersihkn
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
2 biji buah pelaga
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci hirisan halia
1 1/2 s.kecil garam
2 sudu besar sos tiram
1 biji buah lemon
1/2 cwn susu cair
Segenggam daun pudina
Segenggam daun ketumbar
Sedikit pewarna merah
2 sudu besar marjerin - utk griss

Instructions

Cara buat tairu
1

Potong lemon dan gunakan 1/2 je. Perahkan ke dalam susu cair. Kacau sebati. Susu cair akan berubah tekstur. Kalau malas nak buat, beli plain yogurt je

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Cara buat perapan
1

Campurkan kesemua bahan2 rempah ratus ke dlm mesin pengisar. Perah baki 1/2 biji lemon. Masukkan tairu atau plain yogurt. Kisar bahan2 hingga sebati

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

2

Ayam dibersih n potong suka hati dan lumurkan bahan perapan kt ayam. Perapkan ayam dalam beg kedap udara.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

3

Tujuan utk dapatkn rasa dan aroma yg lebih kuat dalam ayam. Perap ayam selama 5 jam.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

4

Griss dulang pembakar ngan mentega. Kemudian bakar di dlm oven suhu 170C selama 1 jam. Sesekali sapukn mentega pd ayam.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Recooks

Try recook this recipe and share with the owner and us

CookThis

Comment

salam sis, pewarna merah ni ada pewarna khas ke??
macam nak try buatlah :-)

5 years ago • Reply
Nurul kitchen (author)

salam dear,
xkisah brand ape, asal pewarna merah cecair yg kite guna tuk buat kuih, saya guna brand star

5 years ago • Reply

ooowwwhh yeke tq2 sis...igt ada pewarna khas untuk buat tandori ni..nway tq for d info :-)

5 years ago • Reply
Nurul kitchen (author)

no problem, hepi cooking !!

5 years ago • Reply

must try

5 years ago • Reply
Nurul kitchen (author)

da cuba jgn luper share :)

5 years ago • Reply

You must login/register to comment

Follow and Like Us

in social media