Apam Isabella

apam ini juga dikenali sebagai apam ice-cream soda


Prep time 10 minute(s) Cook time 20 minute(s) Total time 30 minute(s) Yield 30 piece(s)

Tips

ice-cream soda boleh juga digantikan dengan sprite atau 100 plus

Ingredients

3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
2 cawan gula halus
3 biji telur sejuk dari peti ais
1 sudu makan ovallete
1 sudu kecil esen ros
1 cawan ice-cream soda
Beberapa titik pewarna pink

Instructions

1

Panaskan kukusan terlebih dahulu

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

2

Ayak tepung gandum dan baking powder. Ketepikan

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

3

Pukul telur, gula halus dan ovallete hingga kembang dan putih

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

4

Masukkan tepung yang diayak secara selang seli dengan ice-cream soda. Putar lagi

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

5

Masukkan esen ros. Pukul rata

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

6

Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian biar warna asal dan satu bahagian lagi warnakan dengan pewarna pink.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

7

Sudukan adunan secara selang seli ke dalam papercup.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

8

Kukus selama 20 minit

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Recooks

Try recook this recipe and share with the owner and us

CookThis

Comment

3 CAWAN tepung gandum tuu banyak tak dapat wana.. takut banyak sangat huu

4 years ago • Reply
Bbwana adienia (author)

Banyak wani..bleh dapat dalam 30 biji..boleh buat 1/2 adunan..

4 years ago • Reply

oo itulah nak try buat 1/2 adunan dulu.. tak pernah buat apam2 ni hii..cantik menawan senyuman tu... wana kukus guna api besar ke....

4 years ago • Reply

oo itulah nak try buat 1/2 adunan dulu.. tak pernah buat apam2 ni hii..cantik menawan senyuman tu... wana kukus guna api besar ke....

4 years ago • Reply
Bbwana adienia (author)

Hihi..untuk dapatkan apam yang senyum lebar macam tu kena pukul smpai kembang dan putih.api pun kena besar juga..

4 years ago • Reply

lepas tu kena isi penuh papercup ke nak bagi merekah cam tu

4 years ago • Reply
Bbwana adienia (author)

Isi 3/4 cup ya wani :)

4 years ago • Reply

You must login/register to comment

Follow and Like Us

in social media