Donut Gebu Ala-Ala Big Apple

Resepi donut ni sgt simple & senang dan hasilnya sangat memuaskan. Anak2 saya suka sangat donut ni. Selamat mencuba!!


Prep time 65 minute(s) Cook time 15 minute(s) Total time 80 minute(s) Yield 1 piece(s)

Tips

Masa campurkan adunan yis dan tepung tu, masukkan air sedikit demi sedikit. Bila agak2 cukup lembut, tak perlu habiskan air tu pun...tak apa.

Ingredients

3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
2 sudu besar mentega
5-6 sudu besar gula
3 sudu besar susu pekat manis
1 biji telur telur
1 peket yis mauripan
Secukupnya choc masakan
Secukupnya badam hancur/ manik warna warni/oreo crush
Secukupnya gula halus

Instructions

1
Cairkan mentega dan biarkan ia sejuk. Sementara itu, larutkan gula dan susu dalam air suam tadi.

Cairkan mentega dan biarkan ia sejuk. Sementara itu, larutkan gula dan susu dalam air suam tadi.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

2
Masukkan yis ke dalam bancuhan susu dan gula tadi. Biarkan selama 10 minit. Selepas 10 minit, bancuhan yis ni akan jadi berbuih mcm dalam gambar tu.

Masukkan yis ke dalam bancuhan susu dan gula tadi. Biarkan selama 10 minit. Selepas 10 minit, bancuhan yis ni akan jadi berbuih mcm dalam gambar tu.

1 Comment(s)

mesti time ni yeast tu dah dpt makanan dia. sepaham ayu la kan.. yeast jumpa gula dan haba mgm naik punya.1st time jumpa teknik ni. selalunya org buat roux.. ke kami salah eja ni mummyayu?

3 years ago

You must login/register to comment

3

Masukkan mentega yg dah dicairkan tadi ke dalam bancuhan yis.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

4

Akhir sekali, campurkan campuran yis dan lain-lain bahan tu ke dalam tepung. Gaul hingga rata & sebati. Bancuhan memang agak melekit & lembik.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

5
Rehatkan adunan selama 45 minit. Selepas 45 minit, bancuhan tu boleh la dibentukkan. Sekiranya sukar dibentukkan, boleh la campurkan sedikit tepung.

Rehatkan adunan selama 45 minit. Selepas 45 minit, bancuhan tu boleh la dibentukkan. Sekiranya sukar dibentukkan, boleh la campurkan sedikit tepung.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

6
Lepas dah siap dibentukkan (saya buat bentuk bulat, acuan donut biasa pun boleh), panaskan minyak dan goreng sehingga masak.

Lepas dah siap dibentukkan (saya buat bentuk bulat, acuan donut biasa pun boleh), panaskan minyak dan goreng sehingga masak.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

7
Untuk hiasan pula, cairkan choc masakan secara 'double boiler'. Optional kalau tak nak guna choc, just salutkan donut tadi dengan gula halus.

Untuk hiasan pula, cairkan choc masakan secara 'double boiler'. Optional kalau tak nak guna choc, just salutkan donut tadi dengan gula halus.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

8

Bila dah siap masak, sejukkan dahulu barulah boleh dihiaskan. Celupkan bahagian atas donut ke dalam choc masakan and taburkan hiasan atasnya.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Comment

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Follow and Like Us

in social media