Snickers Cheesecake

My top seller cheesecake


Prep time 15 minute(s) Cook time 45 minute(s) Total time 60 minute(s) Yield 1 serving(s)

Tips

Utk dapatkan rasa cheesecake yang sedap sila gunakan bahan yang premium.. Biasanya resepi mungkin lebih kurang sama, tp kualiti bahan yg digunakan yg membezakan rasa cake tersebut

Category

Ingredients

300gm biskut oreo yg dihancurkan
30 gm butter
Bahan B
300 gm cream cheese
100 gm gula castor
2 biji telur gred a
200 ml whipping cream
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar vanilla extract (jika tak ada boleh guna esen vanilla)
1 sudu besar jus lemon
1 batang chocolate snickers - dipotong2
Choc Ganache Untuk Topping
300 gm dark choc button
250 ml whipping cream

Instructions

1

Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 160dc

Gunakang loyang size 7' yang bole ditanggalkan

Balut loyang tersebut dengan aluminium foil terlebih dahulu

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

2

Untuk based, gaulkan biskut oreo yang telah dihancurkan bersama butter
Selepas itu padatkan kedalam loyang
Bakar selama 15 mnt menggunakan suhu 160dc
Bila dah masak sejukkan diatas redai

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Bahan B
1

Dalam mixser, pukul cream cheese bersama gula castor hingga gebu
Masukkan telur satu demi satu
Teruskan memutar
Kemudian tuangkan whipping cream putar lagi
Masukkan tepung jagung, vanilla extract dan akhir sekali jus lemon
Masukkan snickers yg telah dipotong2 tadi ke dalam adunan
Dengan menggunakan spatula, kaub balik adunan dan tuang ke dalam loyang cake

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

2

Kemudian masukkan loyang cake dalam tray yang telah diisikan air atau kaedah 'water bath'
Bakar selama 45 minit, suhu 150dc
Bila dah masak renggangkan dulu pintu oven biarkan dlm 15mnt barulah dialih ke atas redai
Bila cheesecake dah sejuk diatas redai, kemudian kena masukkan pula kedalam peti ais dan sejukkan sekurang2nya 5 jam
Selepas itu barulah boleh ditanggalkan dari loyang dan letakkan topping

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Untuk topping choc ganache
1

Dalam mangkuk, masukkan choc button dan whipping cream
Cairkan dengan menggunakan kaedah double boil
Bila choc dah cair tuangkan ke atas cheesecake tadi dan bolehlah hias mengikut citarasa masing2..

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

2

Selamat mencuba!

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Recooks

Try recook this recipe and share with the owner and us

CookThis

Comment

kalau guna loyang 9inc bole ke guna resepi yg kat atas? ke kena add on utk sstgh bahan? sbb xjumpa loyang 7 inch.

4 years ago • Reply

Kalau guna loyang 9' kena doublekan recipe tu, klu x nanti chscake awak nipis sngt..

4 years ago • Reply

hi kak...

saya da try buat. tp saya guna loyang 8x8. tp terderhaka. cake sedap. tapi xboleh tanggal dr loyang (base). hehe. maybe sebab saya tukar biskut oreo ke 150g aje. sbb tengok tebal sangat.

adunan kek memang cair ya? whipping cream tu kalo buat 100ml bole tak?

4 years ago • Reply

Hi

Loyang tu awak sapu dulu dgn butter tak? Sbb yg saya buat senang je tanggal dari loyang, tp make sure kena sapu butter dulu la.

Adunan tidak lah terlalu air.. Agak kental sedikit bila kita putar dgn mixser tu. Nak buat 100ml terpulang la.. Boleh je rasanya..

4 years ago • Reply

okay.... akan buat kali ke 3 malam. thank you for your tips kak. nnt saya update kat recook. btw thanls for the recipe. memang ohsem!

4 years ago • Reply

You must login/register to comment

Follow and Like Us

in social media