Blueberry Cheese Tart

Saya ambil resepi ini daripada internet dan saya ubah supaya lebih mudah dan mengikut citarasa :D


Prep time 0 minute(s) Cook time 1 minute(s) Total time 1 minute(s) Yield 80 serving(s)

Tips

Boleh guna creamcheese jenama lain (eg: Tatura), boleh tukar jem ikut citarasa (eg: strawberry/mango/kiwi/etc)

Ingredients

A) Bahan Pastry
230 gram butter
1/2 cawan gula aising
2 biji telur
Secukupnya tepung gandum
B) Bahan Filling
250 gram philadelphia creamcheese
20 gram butter
1/2 cawan gula aising
1 biji telur
1 sdb jus lemon
Secukupnya jem blueberry

Instructions

You're required to login or register to view the instructions

Recooks

Try recook this recipe and share with the owner and us

CookThis

Comment

yeayy! thanks for sharing..my wife mmg suka cheese tart ni :)

4 years ago • Reply
Arianti Alias (author)

yeayyy sama2... saya dah mudahkan daripada resepi asal hehe.. selamat mencuba :D

4 years ago • Reply
Arianti Alias (author)

*Corrections
- Hidangan untuk lebih kurang 80 biji Cheesetart
- Waktu penyediaan adalah +- 1 Jam

4 years ago • Reply

Assalamualaikum :)

Tepung tu agak-agak berapa cawan eh? Menarik ni..nak cuba sebab semua bahan dah ada kat rumah :)

4 years ago • Reply
Arianti Alias (author)

Waalaikumsalam, maaf saya tak pernah sukat berapa cawan pun. Sebab ikut sedap kita nak mcm mana keras tepung tu. Agak2 je. Kalau keras sngat takut nnti jadi double keras bila masuk peti ais (chiller). Kalau lembut sangat pulak nanti pastry cepat patah huhu... Tambah tepung secawan demi secawan sambil uli, lepastu try bulat2kan doh tu n kalau rasa dah okay tu, stop xyah tambah tepung. Harap membantu, maaf sangat2 :

4 years ago • Reply
Arianti Alias (author)

Waalaikumsalam, maaf saya tak pernah sukat berapa cawan pun. Sebab ikut sedap kita nak mcm mana keras tepung tu. Agak2 je. Kalau keras sngat takut nnti jadi double keras bila masuk peti ais (chiller). Kalau lembut sangat pulak nanti pastry cepat patah huhu... Tambah tepung secawan demi secawan sambil uli, lepastu try bulat2kan doh tu n kalau rasa dah okay tu, stop xyah tambah tepung. Harap membantu, maaf sangat2 :)

4 years ago • Reply

My favourite... nmpk mudah je resepi ni. Bakar tu api bawah saja ea

4 years ago • Reply
Arianti Alias (author)

api atas bawah dan suhu bergantung kepada saiz oven. Saya guna oven kecil so 150dc je saya letak suhu. Klau oven yang besar kena tambah suhu lagi kot huhu.. Selamat Mencuba :D

4 years ago • Reply

Sedapnyaaaaaa....dulu pernah buat..tapi bila bakar dalam acuan crust tu jadik turun....:(
Nanti boleh try resepi ni..:)

4 years ago • Reply

You must login/register to comment

Follow and Like Us

in social media