Homemade Sauce

Sesuai dibuat sos sotong kangkung, rojak, & macam-macam lagi cicah.


Prep time 10 minute(s) Cook time 10 minute(s) Total time 20 minute(s) Yield 1 serving(s)

Tips

Cuka kami gantikan dengan jus limau.

Sukatan bahan harus sama. Kalau guna cawan, semua sukat guna cawan.

Ingredients

1 senduk cili kisar
1 senduk gula pasir
1 senduk sos tomato
1 senduk sos tiram
1/2 cawan air
1 sdt tepung jagung (dicairkan)
1 sdt jus limau

Instructions

1

Panaskan minyak. Masukkan cili kisar. Masak sehingga pecah minyak.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

2

Masukkan gula. Kacau sampai larut.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

3

Masukkan sos tomato & sos tiram. Kacau sebati.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

4

Masukkan air. Biarkan mendidih.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

5

Masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga pekat.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

6

Tutup api. TAmbahkan jus limau. Kacau sebati. Sejukkan & boleh dimakan dengan bahan nak cicah.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Recooks

Try recook this recipe and share with the owner and us

CookThis

Comment

waduh - waduh..lama sudah mencari resepi kuah yong taufu yang mudah gini.
thanks ye
lama dah mencari..
since kat KL ni seme kuah yg ornag jual tak sedap lansung mcm kat kampung.

7 years ago • Reply

so far kuah yong taufu sedap kat pasar malam Jelatek...cari jalil yong taufu...sup dia pun sedap :)

7 years ago • Reply

kami pun klu yang tersedap kat kg tu kat paso malam ari ahad kat pekan meru
ade sormag arwah pakcik ni jual naik van.now legasinya anak2 yg teruskan.but still. sometimes bila salah teknik..memang ade sikit kurang kick

7 years ago • Reply

Lepas ni boleh la saya pun buat kuah yong taufu selalu. hehe

7 years ago • Reply

esok jugak kami buat.ahaha
thanks anyway

7 years ago • Reply
Afzan Noor (author)

Boleh sis buat niaga. Alang2 area tu takdak yg sedap lagi hehe. Thx sis review resepi. Slmt mcuba

7 years ago • Reply

eheh..bagus idea ni.boleh jual kat kawan2 opis. wau wiii.btw, boleh frozen tak menda ni?!
maksudnya kalau simpan dalma peti bape lama?!
sbb pnh buat BBQ sauce homemade, tahan 1 bulan dalam jar kaca letak kat chill section

7 years ago • Reply
Afzan Noor (author)

Ritu smpn dlm seminggu kat chiller ok lg.maybe sbb de jus limau kan

7 years ago • Reply

ok kewl.tq tq tq!

7 years ago • Reply

You must login/register to comment

Follow and Like Us

in social media