Kek Cheese Kukus

First time buat cheese cake kukus ni sebenarnya. So minta maaf kalau resipi ni kurang menjadi. Sekadar berkongsi.


Prep time 0 minute(s) Cook time 127 minute(s) Total time 127 minute(s) Yield 5 serving(s)

Tips

Tujuan balut atas loyang tu dengan aluminium foil tu untuk elakkan daripada air menitik ke atas kek semasa kukus.

Category

Ingredients

150g cream cheese (tak kisah brand apa)
10g tepung kastard
60g tepung gandum
4 biji telur (asingkan putih dan kuning)
100ml whipping cream
70 gram gula
40 gram mentega
1 sudu perahan lemon
1 sudu kecil esen vanila

Instructions

You're required to login or register to view the instructions

Recooks

Total 1 Recook(s)

see all

Comment

yg ni cake ala2 new york cheesecake tpi boleh dikukus yerk.
tak pernah buat tapi selalu buat guna bath Maine punya style

4 years ago • Reply
Wan Hasifi Amin (author)

Oh, bath maine style tu macam mana ye? Minta maaf sebab knowledge saya tentang baking ni pun masih amateur sangat sebenarnya. hehe.

4 years ago • Reply

bakar guna oven tapi rendam dalam bekas ade air panas. maksudnya loyang yg ada batter cake ni ltk dalam loyang lagi besar yang ada air panas tpi tak separuh je and bakar dlm oven. so cheesecake tu tak merekah kat tgh

4 years ago • Reply
Wan Hasifi Amin (author)

Kiranya macam kukus jugak la kan. Cumanya kepanasan tu tak bergantung sepenuhnya pada wap air je. Menarik. Kalau ada masa nanti insyaallah rasa nak cuba lagi bole try method yang awak cakap ni. Sekarang ni kalau mengidam nak cheesecake salu beli dekat Uncle Tetsu je. haha :) Thanks ye for sharing.

4 years ago • Reply

momantai. takde hal. saya mgm bese buat cheesecake. all the best!!

4 years ago • Reply
Wan Hasifi Amin (author)

Baru tengok blog awak.. memang banyak betul resipi sedap-sedap. Terliur nengoknye. hehe

4 years ago • Reply

happy browsing then..
semoga resepi yang saya kongsi memberi manfaat.

happy cooking then!

4 years ago • Reply
Wan Hasifi Amin (author)

Terima kasih. Same goes to you too. Happy cooking!

4 years ago • Reply

You must login/register to comment

Follow and Like Us

in social media