Pecal

Salam semua saya nak syer kepada sesiapa yang tengah berdiet elok makan pecal ni sebab ianya antara healthy food.


Prep time 6 minute(s) Cook time 10 minute(s) Total time 16 minute(s) Yield 4 serving(s)

Tips

Jangan rebus lama-lama sayur supaya nutrien nys tidak terhapus.

Ingredients

300gm kacang tanah
1/2 cawan air
4 sudu lada giling
3 biji bawang merah
2 sudu gula melaka
Untuk Sayur
1 cekak kangkung
5 biji kacang panjang
2 keping tauhu
1/2 biji timun
1/2 biji sengkuang

Instructions

1

Bersihkan sayur semua dan potong memanjang timun dan sengkuang dan ketepikan.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

2

Dalam periuk, letak air dan masak hingga mendidih

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

3

Celur kangkung untuk beberapa saat dan angkat. Kemudian celur pula kacang panjang.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

4

Manakala tauhu pula goreng dengan minyak seperti goreng kuih dan angkat bila sudah kekuningan

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Untuk buat kuah kacang
1

Bakar kacang tanah dalam oven dengan suhu 180 darjah selama 6-7 minit dan pastikan keperangan baru angkat

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

2

Kupas kulit kacang tadi dan blend hingga halus

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

3

Dalam periuk masukkan kacang tanah, lada giling, bawang yg telah dikisar, gula serta air.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

4

Kacau hingga agak pekat dan rasakan dwngan asam jawa dan garam

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Recooks

Try recook this recipe and share with the owner and us

CookThis

Comment

kak, kalau kacang kita goreng kering and tak bakar boleh jugak kan?

6 years ago • Reply

Boleh itulah cara mak mak kita buat pun. Saja nak ubah cara. Tq

6 years ago • Reply

seriously, wife sya mmg suka makan pecal ni :)

6 years ago • Reply

Yer walau nampak simple tapi sedap

6 years ago • Reply

You must login/register to comment

Follow and Like Us

in social media