Ikan Goreng

Yang ni memang resepi paling mudah sekali. hehe. Dah name pun ikan goreng kan, mesti la simple je. So basically apa-apa ikan pun sama je cara nak goreng. Selamat mencuba :-)


Prep time 0 minute(s) Cook time 20 minute(s) Total time 20 minute(s) Yield 4 serving(s)

Tips

Kalau saya, selepas buang insang dan isi perut ikan, dekat dapur memang dah khaskan berus gigi untuk gosok di bahagian dalam ikan sambil basuh. Sebab isi dalam dia ni degil sikit nak bersih kalau basuh biasa-biasa je. Sisik pun dan sirip pun pastikan buang semua ye. Baru rasa bersih nak makan.

Kalau ikan keli, tips paling berkesan saya always amek limau purut beberapa biji and garam. Gaulkan ikan keli dengan garam dengan perahan limau purut tu. Insyaallah mesti tertanggal semua lendir ikan keli. Selamat mencuba.

Ingredients

6 ekor ikan temenong
Secukupnya serbuk kunyit
Secukupnya garam

Instructions

1

Siang ikan sebersih-bersihnya.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

2

Gaulkan dengan serbuk kunyit dan garam secukupnya.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

3

Pastikan minyak dah betul-betul panas baru masukkan ikan. Kalau tak nanti melekat. Terbalikkan when dah nampak garing dan masak.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

4

Siap dan sedia untuk dihidang.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Comment

goreng pun sodap!

4 years ago • Reply
Wan Hasifi Amin (author)

Asalkan perut konyang, hati pon sonang :)

4 years ago • Reply

kene plak goreng ikan yg jenis kecik2...mmg sedap kunyah mcm keropok

4 years ago • Reply
Wan Hasifi Amin (author)

hehehe. thanks

4 years ago • Reply

sempoiii

4 years ago • Reply

You must login/register to comment

Follow and Like Us

in social media