Mudahnya Memasak Pizza Di Rumah!

Pizza kegemaran anak-anak kita kan? jom memasaknya hanya di rumah. Pizza ini sesuai untuk dimasak menggunakan sosej atau apa-apa balls yang sedia ada di pasaraya.


Prep time 10 minute(s) Cook time 30 minute(s) Total time 40 minute(s) Yield 1 serving(s)

Tips

Jika anda menggunakan sosej atau balls, maka keju mozarella sangat sesuai di satukan dengan sos cili atau sos tomato. Tetapi jika anda mahukan suasana makanan laut diatas pan pizza, anda boleh gunakan pes tom yam sebagai gantian sos cili. Cubalah, sedap!

Ingredients

Bahan Doh Roti
500gm tepung gandum
1 cawan air suam
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu besar marjerin
1 paket yis mauripan yis
Bahan Inti / Topping Pizza
1/2 cawan keju mozarella
1/2 cawan keju parmesan
5-10 batang sosej
1 hiris nanas (jika perlu)
1 biji capsicum (merah atau kuning)
5 biji buah zaitun (tanpa biji)
1 biji dipotong dadu buah tomato segar
2 sudu besar mayonais
3 sudu besar sos cili
1 biji (size sederhana) bawang besar
3 sudu besar sos tomato

Instructions

1

Membuat doh roti: Masukkan ke dalam balang bersih mengikut turutan bahan-bahan yang dinyatakan diatas.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

2

Gunakan tangan bangi mendapatkan adunan roti yang baik.

1 Comment(s)

Tangan bangi apa tubyea??

1 month ago

You must login/register to comment

3

Selepas adunan sudah cantik, pukul adunan menggunakan tangan dan jika boleh hempaskan ke 'top table' beberapa kali supaya adunan betul-betul lembut.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

4

Kemudian, asingkan sebentar di dalam bekas dan tutup dengan kain putih (basahkan kain). Adunan akan naik sekali ganda.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

5

Selepas itu, ambil segenggam adunan tadi dan kembali menguli. Uli dan terus leperkan lebih kurang 1/2 inci.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

6

Sapu sos tomato dan sos cili di atas adunan, diikuti dengan sosej, capsicum, dan bahan-bahan lain. Akhir sekali taburkan kedua-dua keju.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

7

Bakar dengan suhu 180' selama 20 minit. Sudah masak, pipekan mayonais, sos cili dan sos tomato, juga boleh tambah keju untuk menambah lebih rasa.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Recooks

Try recook this recipe and share with the owner and us

CookThis

Comment

sedap nya pizza dia..nanti kena try..keep it up

2 years ago • Reply

heee terima kasih :)

2 years ago • Reply

Nampak mcm senang, nak uli doh tuh brapa lama ye?

2 years ago • Reply

biasanya saya uli dalam 10-15 minit juga.

2 years ago • Reply

bila kawin somi nak makan piza senang dah ada resepi hehe

2 years ago • Reply

wahaha

2 years ago • Reply

Terimas. Nak try resepi ni...
(^_^) y

2 years ago • Reply

silakan!

2 years ago • Reply

X blh guna stand mixer ke utk buat doh pizza?

2 weeks ago • Reply

You must login/register to comment

Follow and Like Us

in social media