Kek Sarang Lebah

kek nostalgia kesukaan ramai


Prep time 30 minute(s) Cook time 40 minute(s) Total time 70 minute(s) Yield 6 person(s)

Tips

1. TAPISKAN ADUNAN KE DALAM LOYANG UNTUK ELAK ADA KETULAN2 KECIL

2. pastikan bakar dengan api bawah sahaja untuk menghasilkan "sarang"

Ingredients

1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan susu pekat manis
3 1/2 sudu teh soda bikarbonat
4 biji telur
2 sudu besar mentega
Tepung Gandum Dan Soda Bikarbonat Diayak

Instructions

1

Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. Masukkan air panas dan kacau hingga cair.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

2

(hatihati semasa memasukkan air, kena gula akan meletup2). Kemudian masukkan mentega, kacau dan sejukkan.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

3

Telur dan susu dipukul sebati dalam satu bekas.masukkan gula hangus tadi dan kacau sebati

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

4

Masukkan tepung gandum sikit demi sikit sambil kacau perlahan sehingga sebati .Tuang adunan dalam loyang 7″x7″ dan perap adunan selama 3 – 4 jam.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

5

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan api bawah sahaja dalam 40 - 42 minit atau sehingga masak.. suhu ikut oven masing-masing

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Recooks

Total 1 Recook(s)

see all

Comment

Sis, kalau kukus boleh tak?

4 years ago • Reply

tak pernah pulak try kukus.. asyik bakar je huuu.. tapi resepi ni memang kena perap.. try test tak perap tak jadiii

4 years ago • Reply

Simple je pun resepinye. nak try la. try kukus jd ke tak. hehe..

4 years ago • Reply

pernah dengar ada orang kukus ,,kalau nak tahu kena cuba kukus pulak hiii.. resepi ni memang simple... dah banyak kali buat sampai ingat dalam kepala resepi ni hiii

4 years ago • Reply

Ok tq..

4 years ago • Reply

sama2 ..kalau dah buat tu ..share lah kat sini ya :))

4 years ago • Reply

Wow..sedapnya!!
sy pernah buat sblom ni tp x jadi ..huhu
mybe lepas ni bleh try tip yg diberi..thanks!

4 years ago • Reply

try lah tapi yg ni memang kena perap la ya .. banyak kali buat ni tak pernah tak perap.. asyik perap jerrr..

4 years ago • Reply

bila nak buatnya tu xtau la.. hehe.. klu buat nnt sy post kt recook.. tq :)

4 years ago • Reply

Kek ni sedap sgt! Tp x penah menjadi. :(

4 years ago • Reply

saya pun buat ada jugak x jadi.. lama2 dah banyak kali jadi dah alhamdulillahh hii...kena sabar la nak buat kek ni :))

4 years ago • Reply

You must login/register to comment

Follow and Like Us

in social media