Kek Pisang Dengan Dark Chocolate Chip

Kek pisang ini menjadi menu pilihan keluarga fizi untuk menu petang.


Prep time 15 minute(s) Cook time 40 minute(s) Total time 55 minute(s) Yield 2 kg(s)

Tips

Pastikan tepung diayak dahulu yer.

Jangan gunakan mixer masa menggaul adunan yang telah ditepungkan. Eloklah digunakan spatula.

Ingredients

2 cawan tepung gandum
4 biji telur
5 biji pisang berangan
3/4 cawan gula
3/4 cawan minyak masak
1 tbs soda bikarbonat
1 tbs baking powder
1 tbs ovellette
3 tbs dark choc chips

Instructions

1
Putarkan gula dan telur sehingga kembang.

Putarkan gula dan telur sehingga kembang.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

2
Bila dah kembang, masukkan ovellete dan putar lagi, dalam 2, 3 minit lagi, biar rata ovellete dan telur dan gula tadi.

Bila dah kembang, masukkan ovellete dan putar lagi, dalam 2, 3 minit lagi, biar rata ovellete dan telur dan gula tadi.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

3
Okey, cukup dengan pemutar, sekarang pakai spatula jer tau. Sekarang ni kawan-kawan masukkan pisang yang dah dilecek dan juga minyak. Gaulkan sebati semua sekali.

Okey, cukup dengan pemutar, sekarang pakai spatula jer tau. Sekarang ni kawan-kawan masukkan pisang yang dah dilecek dan juga minyak. Gaulkan sebati semua sekali.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

4
Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama-sama baking powder dan soda bikarbonat.

Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama-sama baking powder dan soda bikarbonat.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

5
Now, masukkan dark chocolate chip, nak masuk banyak mana? ikut suka kawan-kawan..kalau suka banyak coklat chip, kalau tak suka, masukkan dalam 2 ke 3 sudu sahaja.

Now, masukkan dark chocolate chip, nak masuk banyak mana? ikut suka kawan-kawan..kalau suka banyak coklat chip, kalau tak suka, masukkan dalam 2 ke 3 sudu sahaja.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

6
Now time to baking...Sebelum tu, kawan-kawan panaskan dulu oven pada suhu 170 darjah celcius selama 10 minit okey =) so kawan-kawan tuang lah adunan tadi dalam apa jua loyang yang kawan-kawan ada dan pastikan loyak tadi dioles dengan sedikit minyak atau marjerin...sebab fizi pakai bekas pakai buang ni jadi fizi tak pakai kertas minyak, kalau pakai loyang, nak letak kertas minyak pon ok x letak pon okey..

Bila dah tuang adunan tu, taburkan lagi dark chocolate chip kat atas dier..macam dalam gambar kat atas nie
Dan bakarlah pada suhu 170 darjah celcius selama 40 minit ke 1 jam (tengok kepada saiz loyang atau bekas kawan-kawan)

Now time to baking...Sebelum tu, kawan-kawan panaskan dulu oven pada suhu 170 darjah celcius selama 10 minit okey =) so kawan-kawan tuang lah adunan tadi dalam apa jua loyang yang kawan-kawan ada dan pastikan loyak tadi dioles dengan sedikit minyak atau marjerin...sebab fizi pakai bekas pakai buang ni jadi fizi tak pakai kertas minyak, kalau pakai loyang, nak letak kertas minyak pon ok x letak pon okey..

Bila dah tuang adunan tu, taburkan lagi dark chocolate chip kat atas dier..macam dalam gambar kat atas nie
Dan bakarlah pada suhu 170 darjah celcius selama 40 minit ke 1 jam (tengok kepada saiz loyang atau bekas kawan-kawan)

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

7
Tadaaa..... dah masak dah....owh fizi lupa nak bagi tahu, lagi 15 minit dah nak masak ataupon belah atas kek kawan-kawan dah nak masak, kawan-kawan boleh gunakan api oven sebelah bawah sahaja (ini cara fizi) sebab belah atas dah perang2 macam gambar ni, nanti kalau pakai api atas bawah takut hangus plak permukaan atas dier ni.

So tunggu sejuk dah boleh dimakan. Kek ni boleh tahan lama kalau simpan dalam peti ais.

Tadaaa..... dah masak dah....owh fizi lupa nak bagi tahu, lagi 15 minit dah nak masak ataupon belah atas kek kawan-kawan dah nak masak, kawan-kawan boleh gunakan api oven sebelah bawah sahaja (ini cara fizi) sebab belah atas dah perang2 macam gambar ni, nanti kalau pakai api atas bawah takut hangus plak permukaan atas dier ni.

So tunggu sejuk dah boleh dimakan. Kek ni boleh tahan lama kalau simpan dalam peti ais.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Comment

ni recepi tuk loyang size 8 ke 9 inci kalau nak guna loyang bulat tu?
sbb tgk guna aluminium container mcm ni mg heat sbb kena and cake cepat naik
kalau guna loyang 9 inci, cake tu nanti boleh potong tengah tak tuk buat 2 layer?
so far tak pnh buat lagi recipe guna ovalette since ratio tepung dgn pisang tu banyak, dia tak dense sangat ke?
maaf sbb byk bertanya..

3 years ago • Reply

You must login/register to comment

Follow and Like Us

in social media