Double Chocolate Chips

Sebab suka sangat Famous Amos so terhasil lah Double Chocolate Chips Cookies dari The Farah's Taste. *Accept order for any Occasion. Kindly contact us!


Prep time 15 minute(s) Cook time 25 minute(s) Total time 40 minute(s) Yield 3 serving(s)

Tips

* Kesemua bahan kering dicampurkan dan digaul sebati sebelum dimasukkan ke dalam adunan basah.

* Adunan memang sedikit lembik so tak perlu risau ye! Boleh masukkan dalam fride dalam 10minit sebelum bakar kalau lembik sangat tapi kalau tak buat pun takpe.

* Tak perlu pon sapu mentega kat loyang sebelum bakar sebab kita dah masuk minyak dalam adunan so tak melekat pon.

*Masa mula-mula keluar dari oven memang biskut still lembik. Tunggu sejuk dulu ye baru keluarkan dari loyang!


**Boleh jugak masukkan almond, cashew nut, hazelnut atau ape2 nuts bagi yg gemarkan kekacang.

Ingredients

250 gram butter
1 biji telur
4 sudu besar susu pekat
1 cawan (250ml) minyak masak / minyak jagung
3 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan setengah gula perang
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh cream of tartar
2 cawan coklat chip
1 sudu teh essence vanilla
1 sudu teh esssence chocolate
Secukup rasa garam

Instructions

1

Campurkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk koko, serbuk penaik, soda bikarbonat dan juga cream of tartar dalam satu bekas. Gaul rata sehingga semua bahan-bahan tersebut bergaul sebati. Letak tepi.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

2

Dalam bekas lain, pukul butter dan gula perang sehingga kembang dalam masa 5minit.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

3

Apabila sudah sebati, masukkan pula telur dan pukul lagi dalam 3minit.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

4

Masukkan garam, essence vanilla dan juga essence coklat. Pukul sebati.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

5

Seterusnya, masukkan susu pekat dan pukul lagi dalam 1 minit.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

6

Masukkan pula minyak masak dan pukul lagi sehinga sebati.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

7

Kemudian. masukkan bahan kering yang diasingkan tadi ke dalam adunan sedikit demi sedikit. Pukul lagi sehingga bahan-bahan bergaul rata.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

8

Akhir sekali, masukkan coklat chip sedikit demi sedikit dan gaul sebati.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

9

Panaskan oven selama 5 minit pada suhu 180 darjah Celcius. Kemudian, susun adunan atas loyang dan bakar di dalam oven selama 25minit pada suhu 180 darjah Celcius.

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

10

Biarkan sejuk dan selamat menikmati cookies ala-ala Famous Amos! :)

0 Comment(s)

No comment yet. Be the first.

You must login/register to comment

Recooks

Try recook this recipe and share with the owner and us

CookThis

Comment

Best nye resepi ni! Nak try! :))) tq for sharing :))

4 years ago • Reply

Selamat mencuba!

4 years ago • Reply

You must login/register to comment

Follow and Like Us

in social media